Landschapsfonds Enschede

LAATSTE NIEUWS

Gemeente Enschede ondertekent Landschapsdeal met Landschapsfonds Enschede en partners

Laatste nieuws

Belangrijke partners bundelen krachten

In een waardevolle bijeenkomst op 15 januari 2025 hebben de Gemeente Enschede, het Landschapsfonds Enschede en diverse betrokken partijen de Landschapsdeal Enschede ondertekend. De overeenkomst markeert een samenwerking op het gebied van streekeigen landschapsbeheer en versterkt gezamenlijke inspanningen om het waardevolle coulisselandschap in Enschede te behouden en verder te ontwikkelen.

De ondertekening vond plaats in aanwezigheid van wethouder Niels van den Berg. Naast de gemeente en het Landschapsfonds Enschede zetten ook STAWEL (Stichting Duurzame Plattelandsontwikkeling Enschede), Stichting Landschap Overijssel, LTO Noord, dorpsraden Lonneker en Boekelo, Vereniging Behoud Twekkelo en Buurtkring Usselo hun handtekening. Samen onderstrepen de partners het belang van een groen en aantrekkelijk buitengebied.

Streekeigen landschap centraal

Het buitengebied van Enschede is uniek, met houtwallen, bomenlanen, kronkelende beken en historische landgoederen. Dit agrarisch cultuurlandschap is van grote waarde voor inwoners, boeren en recreanten. Maar het staat ook onder druk door klimaatverandering en ruimtelijke ontwikkelingen. De Landschapsdeal Enschede is een belangrijke stap om deze uitdagingen gezamenlijk aan te pakken en sluit aan op de Visie Landelijk Gebied en de daaraan verbonden uitvoeringsagenda.

Het Landschapsfonds Enschede zet zich in voor landschappelijke projecten, zoals de aanleg en het beheer van houtwallen, kruidenrijke akkerranden en streekeigen erfinrichtingsplannen. STAWEL speelt hierbij een belangrijke uitvoerende rol. De deal benadrukt dat aanleg, onderhoud en beheer van het landschap niet alleen bijdragen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat, maar ook essentieel zijn om boeren te belonen voor hun inspanningen in het behoud van het karakteristieke coulisselandschap van Enschede.

Fraukje Roeleveld van STAWEL noemt de deal ‘een goede zaak’. “Enschede is een grote stad met een waardevol buitengebied, waarin je al rijdend door het coulisselandschap telkens een ander decor ziet. Dit unieke landschap trekt mensen aan om hier te wonen en werken. Boeren beheren de landschapselementen, maar dit brengt extra kosten met zich mee. Het Landschapsfonds speelt hierin een belangrijke rol door kosten voor beheer te vergoeden via langjarige contracten.”

Gezamenlijke opgaven en toekomstvisie

De Landschapsdeal richt zich op de verwevenheid van landschapsonderhoud met maatschappelijke uitdagingen zoals biodiversiteit, klimaat, waterbeheer en duurzame landbouw. De focus ligt op vier pijlers:

  • Behoud en herstel van het landschap
  • Vergroting van de biodiversiteit
  • Verduurzaming van de landbouw
  • Verbetering van water- en klimaatkwaliteit
Het gezamenlijke doel is dat het landschap in 2030 versterkt is en bijdraagt aan kringlooplandbouw, waterkwaliteit en biodiversiteit. De deal streeft naar een integrale aanpak waarin landschapsbeheer, economische belangen en klimaatdoelen hand in hand gaan met een toekomstperspectief voor de landbouw.

Het gezamenlijke doel is dat het landschap in 2030 versterkt is en bijdraagt aan kringlooplandbouw, waterkwaliteit en biodiversiteit. De deal streeft naar een integrale aanpak waarin landschapsbeheer, economische belangen en klimaatdoelen hand in hand gaan met een toekomstperspectief voor de landbouw.

Toekomstige stappen
De ondertekenaars hebben afgesproken samen te werken aan het versterken van bestaande initiatieven. Later dit jaar volgt een verdiepingsslag. “Het is van groot belang dat we samen blijven investeren in ons landschap, zodat het aantrekkelijk blijft om te wonen, werken en recreëren’’, aldus wethouder Niels van den Berg.

Met deze overeenkomst zetten de betrokken partijen een belangrijke stap richting een toekomst waarin het Enschedese buitengebied zijn waardevolle identiteit behoudt en verder wordt versterkt. Wil je meedoen of meer weten over de Landschapsdeal Enschede? Neem contact op.

Stichting Groene en Blauwe Diensten Overijssel

Nieuws en kennis
Voor het laatste nieuws en de kennisbank over beheer verwijzen we graag door naar SGBDO.

Stichting